Ontruiming zorgcentrum Melle chaotisch

Afbeelding Ontruiming zorgcentrum Melle chaotisch

21-01-2010

Uit een evaluatie van het federale Kenniscentrum voor de Civiele Veiligheid in België blijkt dat de evacuatie van bewoners bij de brand in het verzorgingstehuis in Melle chaotisch is verlopen. Ondanks dat het pand aan alle brandveiligheidsvoorschriften voldeed kwamen bij de brand ,die op 6 augustus 2009 plaatsvond, 9 mensen om het leven. Volgens het Kenniscentrum was de rookontwikkeling enorm en zijn alle slachtoffers overleden aan verstikking. “De branddeur aan het einde van de gang functioneerde als voorzien” aldus het rapport.

De brand is waarschijnlijk ontstaan doordat een electrisch apparaat het matras heeft doen ontbranden. Alle slachtoffers vielen op de verdieping waar de brand is uitgebroken. Het Kenniscentrum geeft dan ook aan dat het wellicht beter was geweest om eerst de getroffen vleugel te ontruimen alvorens tot algehele ontruiming over te gaan.

De bewoners waren veelal slecht ter been. De bedden paste niet door de deuropeningen en de matrassen hadden geen grepen, waardoor deze moeilijk te verslepen waren. Het Kenniscentrum meldt in een aanbeveling dat ieder instelling jaarlijks een ontruimingsoefening zou moeten houden.