Veelgestelde vragen
Wanneer is BHV verplicht?
Als u werkgever bent volgens de Arbowet is bhv verplicht. U mag als werkgever zelf de bedrijfshulpverlener zijn binnen uw bedrijf of uw medewerker(s) laten opleiden tot bhv'er.
BHV organisatie opzetten?
De omvang van de bhv organisatie is per bedrijf verschillend en afhanelijk van de aard, omvang en risico's. Elke bedrijfssector heeft specifieke eigenschappen, zo is er bij de één meer kans op een ongeval, en bij de ander meer kans op brand. Het alleen voldoen aan wet- en regelgeving is niet voldoende. Bedrijfshulpverlening kan per gebouw verschillend zijn en moet worden afgestemd op uw eigen specifieke situatie. We helpen u graag verder!
Hoeveel BHV verplicht?
Het aantal BHV'ers wordt vastgesteld op basis van de Risico Inventarisatie & Evaluatie (RI&E). Er moeten altijd voldoende bedrijfshulpverleners zijn om de bhv taken uit te kunnen voeren. Andere factoren zijn verlof, ziekteverzuim, openingstijden, ploegendienst e.d. De werkgever kan er ook voor kiezen om de BHV taken door derden te laten uitvoeren. Verantwoordelijkheden kunnen niet gedelegeerd worden, de werkgever blijft eindverantwoordelijk.
Waarom is BHV nuttig?
Het arbobeleid is erop gericht om werknemers een veilige en gezonde werkomgeving te bieden. Toch kan niet worden uitgesloten dat er eens iets mis gaat, het aantal bedrijfsongevallen bedraagt toch nog steeds zo'n 140.000 per jaar. Met bedrijfshulpverlening zijn deze ongevallen niet te voorkomen. Wel kan met bedrijfshulpverlening worden bereikt dat de gevolgen van ongevallen en calamiteiten minder ernstig zijn. Als een slachtoffer snel en deskundig wordt geholpen, kan de ernst van het letsel vaak worden beperkt. Bij een brand betekent adequate bedrijfshulpverlening soms het verschil tussen een vervelend incident en een grote ramp.
Bedrijfshulpverlening is verplicht en er is dus geen pleidooi voor nodig. Toch is het de moeite waard om bedrijfshulpverlening te zien als meer dan een verplichting. Een goed georganiseerde bedrijfshulpverlening kan veel leed en schade beperken. Voor werknemers is het bovendien aantrekkelijk om in de gelegenheid te worden gesteld bedrijfshulpverlener te worden. Niet alleen om de werkgever een dienst te bewijzen, maar ook om een aantal nuttige vaardigheden te verwerven die overal goed van pas komen.
Kortom bedrijfshulpverlening is eigenlijk in ieders voordeel en een waardevol onderdeel van de bedrijfsvoering.
Wat moet een BHV'er kunnen?
Een bedrijfshulpverlener (BHV-er) is opgeleid om in geval van nood doeltreffend te handelen. De taken bestaan uit:
- Blussen van een beginnende brand, bijvoorbeeld met een brandslang, handblusser of blusdeken
- Verlenen van eerste hulp zoals het aanleggen van een snelverband of het reanimeren van een slachtoffer, eventueel met behulp van een AED
- Evacueren van personen uit een gebouw
- Alarmeren en opvangen van externe hulp zoals brandweer, ambulance of politie
Heb ik ook een zorgplicht voor bezoekers?
Van Bedrijfshulpverlening naar Basis Hulpverlening. Momenteel worden er voorbereidingen getroffen voor een wetswijziging die ook de lading dekt voor aanwezige personen in bouwwerken en niet-bouwwerken. Waar de Arbo-wet uitgaat van de relatie tussen werkgever en werknemer wordt in de nieuwe wet ook gekeken naar bezoekers. Met niet-bouwwerken wordt bedoeld dat er ook een regeling komt voor activiteiten die niet in gebouwen plaatsvinden zoals festivals e.d.
Wanneer vrijstelling BHV eerste hulp?
Een vrijstelling voor het examen Eerste Hulp Bedrijfshulpverlener kan worden verleend op grond van:
a. een geldig EHBO-diploma dat is afgegeven door het Oranje Kruis, in combinatie met minimaal een van de volgende getuigschriften:
* een geldig diploma Reanimatie dat afgegeven is door de Nederlandse Hartstichting
* een geldige aantekening Reanimatie, afgegeven door het Oranje Kruis,
* een geldige aantekening Resuscitatie, afgegeven door het Oranje Kruis,
* een geldig getuigschrift Reanimatie, afgegeven door de Nederlandse Hartpatiëntenvereniging,
* een geldig certificaat van de reanimatiecursus, afgegeven door de Stichting Nederlandse Hartpatiënten en waarbij wordt aangetoond dat dit certificaat op naam staat van degene die het verzoek tot vrijstelling indient,
of
b. een geldig certificaat Vuistregels EHBO dat is afgegeven door het Oranje Kruis, in combinatie met minimaal een van de volgende getuigschriften:
* een geldig diploma Reanimatie dat afgegeven is door de Nederlandse Hartstichting,
* een geldige aantekening Reanimatie, afgegeven door het Oranje Kruis,
* een geldige aantekening Resuscitatie, afgegeven door het Oranje Kruis,
* een geldig getuigschrift Reanimatie, afgegeven door de Nederlandse Hartpatiëntenvereniging,
* een geldig certificaat van de reanimatiecursus, afgegeven door de Stichting Nederlandse Hartpatiënten en waarbij wordt aangetoond dat dit certificaat op naam staat van degene die het verzoek tot vrijstelling indient,
of
c. het diploma verpleegkunde dat afgegeven is door een commissie, bedoeld in artikel 4 van de Wet tot bescherming van het diploma van verpleegkundigen (Stb. 1929, 702) in combinatie met een geldig reanimatie diploma;
of
d. het certificaat van de module levensreddende handelingen op het niveau brandwacht afgegeven door het bestuur van het Nederlands Bureau Brandweerexamens op grond van het examenreglement brandwacht van 18 mei 1992, nr. EB92/1236, vastgesteld door de Minister van Binnenlandse Zaken en
* waarbij het certificaat van de module niet ouder is dan één jaar, dan wel
* een door het bevoegd gezag ondertekende verklaring waaruit blijkt dat door regelmatig oefenen over de kennis en vaardigheden wordt beschikt;
of
e. een geldig diploma Medic First Aid (MFA);
of
f. een geldig diploma Basic Life Support (BLS) erkend door de Nederlandse Reanimatie Raad.
© NIBHV Examenreglement Basisopleiding bedrijfshulpverlener
Wanneer vrijstelling BHV Brand & Ontruiming?
Een vrijstelling voor het examen Brandbestrijding en ontruiming kan worden verleend op grond van:
a. het diploma brandwacht afgegeven door de Minister van Binnenlandse Zaken op grond van het examenreglement brandwacht van 18 mei 1992, nr. EB92/1236 of die hieraan gelijk zijn gesteld in de Gelijkstellingregeling brandweeropleidingen van 16 juni 1992, nr.EB92/1425,
of
b. het certificaat voor de module repressie op het niveau brandwacht afgegeven door het bestuur van het Nederlands Bureau Brandweerexamens op grond van het examenreglement brandwacht van 18 mei 1992, nr. EB92/1236, vastgesteld door de Minister van Binnenlandse Zaken,
of
c. het certificaat A, Brandwacht, dat vóór 1 september 1990 afgegeven is door de Stichting Bedrijven met Bedrijfsbrandweer.
Wat is de geldigheidsduur van mijn BHV diploma?
In de ARBO wet staat dat u scholing moet volgen om uw BHV vaardigheden op peil te houden, termijnen worden niet genoemd. Het is ook sterk afhankelijk van de prestatie eisen waaraan de bedrijfshulpverlener moet voldoen. U kunt zich voorstellen dat een bedrijfshulpverlener in een ziekenhuis met niet-zelfredzame personen aan andere eisen moet voldoen dan de werknemer in een kleine snackbar. De BHV diploma's en certificaten van het NIBHV hebben een geldigheidsduur van 1 jaar, deze periode mag u met maximaal 3 maanden overschrijden. Bedrijven die in-company trainen bepalen zelf, in overleg met Bhv-Specialist.nl, de herhaalfrequentie. De BHV mixgroepen worden altijd NIBHV gecertificeerd.
Wat is de geldigheidsduur van mijn EHBO diploma?
De diploma's Eerste Hulp hebben een geldigheidsduur van 2 jaar. Het aantal scholingsuren is niet meer aan eisen gebonden, voor elke verlenging moeten de vaardigheden getoetst worden.
Wat is een NEN 8112 ontruimingsplan?
In een ontruimingsplan is beschreven hoe er gehandeld moet worden bij een calamiteit. Het betreft dan vooral afspraken, procedures en verantwoordelijkheden. De NEN 8112 geeft aan hoe een dergelijk plan moet worden opgesteld. U kunt de betreffende norm bestellen bij NEN, ook is het mogelijk dat wij het ontruimingsplan voor u schrijven.
Is een ontruimingsoefening verplicht?
Wij adviseren 1 keer per jaar een ontruimingsoefening. Op deze wijze kan getoetst worden of de procedures, zoals beschreven in het ontruimingsplan, kloppen. Nog belangrijker is dat u kunt toetsen of iedereen de procedures kent, en conform deze procedures handelt. In de Arbo-wet staat dat een ontruimingsoefening verplicht is.
Wat is een Mobiel BHV Centrum?
Het Mobiele BHV Centrum van Bhv-Specialist.nl wordt voor alle praktijklessen BHV Brand & Ontruiming ingezet. De mobiele BHV unit beschikt namelijk over de juiste faciliteiten om een BHV cursus realistisch aan te bieden. Alle BHV cursisten trainen in het Mobiele BHV Centrum, zowel BHV cursisten van de vrije instroomgroepen (open inschrijvingen) als de in-company BHV klanten. Bhv-Specialist.nl kan meerdere BHV trainingen per dag verzorgen, de chauffeur van het trainingscentrum spreekt met de instructeur een tijd af voor de BHV Brand praktijktraining en zorgt dat alles keurig op tijd klaar staat. Zodra de BHV Brand praktijktraining is afgelopen wordt de BHV unit ingepakt en rijdt naar de volgende locatie.
Het Mobiele BHV Centrum van Bhv-Specialist.nl is één van de grootste in Nederland, wat is de meerwaarde:
- Alle cursisten kunnen binnen staan
- Realistische beleving, de vuurtrainers bevinden zich in kleine kamers, voorzien van een draaideur
- Groot assortiment vuurtrainers
- Beter voor het imago van uw bedrijf, een vuurbak op de stoep heeft toch géén toegevoegde waarde?
- Complete uitrusting zoals bhv kleding, brandmeldinstallatie, slow whoop, telefooncircuit e.d.