Reanimeren niet altijd vrijblijvend

Afbeelding Reanimeren niet altijd vrijblijvend

18-01-2010

BERGEN OP ZOOM - Het Lievensberg ziekenhuis in Bergen op Zoom neemt extra veiligheidsmaatregelen voor het personeel. Aanleiding is een incident tussen een Marokkaanse familie en het verplegend personeel eerder deze maand. Dat gebeurde rond het overlijden van een familielid.
De Marokkaanse familie heeft artsen bedreigd die een familielid probeerden te reanimeren. De artsen voelden zich gedwongen de reanimatie nog tijden voort te zetten terwijl dit al lang geen zin meer had.
 
In eerst instantie werden ambulancebroeders, die de patient vorige week vrijdag na een hartaanval kwamen ophalen, lastiggevallen. De politie moest er aan te pas komen om de familie in de hand te houden. Op de EHBO-afdeling van het Lievensberg-ziekenhuis liep de situatie echter opnieuw uit de hand. Ook op de IC-afdeling viel de familie de behandelend artsen lastig. De artsen durfden de reanimatie niet te stoppen terwijl de vrouw al overleden was. De politie was aanwezig, maar besloot niet op te treden.

Ook inmiddels gearriveerde familieleden en kennissen van de overleden vrouw begonne zich met de zaak te bemoeien. De zoons van de overleden vrouw zworen de artsen wraak te nemen als ze terug zouden komen van de  begrafenis in Marokko. Dat vertelde een arts die anoniem wil blijven aan De Telegraaf. De bedreigde artsen en verplegers zouden uit angst voor de familie geen aangifte durven te doen. Ook het ziekenhuis doet geen aangifte. Volgens een woordvoerder van de politie heeft de familie geen strafbare feiten gepleegd.