Spontaan ontstaan BHV Team

Afbeelding Spontaan ontstaan BHV Team

24-03-2011

HEEMSTEDE - Door snel optreden van Hans Kabalt is Sportplaza Groenendaal niet tot de grond toe afgefikt. Als de brandweer afgelopen zaterdag de melding vijf minuten later had gekregen, was het te laat geweest. Marcel de Roo, manager van Sportplaza, bedankte Hans voor zijn optreden met een bloemetje. Hans Kabalt parkeerde op zaterdag 19 maart 2011 rond 21.45 uur zijn auto op het parkeerterrein van Sportplaza Groenendaal. Met een vriend wilde hij zijn hond uitlaten. Op dat moment zag hij metershoge vlammen van zwembaddak de lucht inschieten. "Ik pakte mijn telefoon en belde 112, terwijl mijn vriend achter twee jongens van een jaar of twaalf aanrende die van het zwembadterrein kwamen en er op hun fiets van door gingen. Hij heeft ze niet te pakken gekregen," vertelt Hans.

"Direct na mijn telefoontje ben ik naar binnengerend om de aanwezige mensen te waarschuwen." Hij kreeg hulp van Marleen Katee die met haar team van HOC een basketbalwedstrijd speelde. Marleen heeft de Bedrijfshulpverlening (BHV) gevolgd en controleerde met twee BHV'ers van Sportplaza alle vertrekken. Ook vroegen zij bezoekers hun auto's te verplaatsen ten behoeve van de brandweer.

Toen die arriveerde was met inzet van de hoogwerker de brand snel onder controle. Marcel de Roo is blij dat Hans, Marleen en zijn personeel adequaat hebben gereageerd. "Je weet niet wat er was gebeurd als Hans geen alarm had geslagen." In 1984 werden zwembad en sporthal al eens geheel door brand verwoest.

Het is aannemelijk dat er sprake is van brandstichting. Of de gesignaleerde jongens er iets mee te maken hebben zal nader worden onderzocht. De schade bedraagt circa €2500. Het dak is inmiddels hersteld.