BHV Training | Belgie

Afbeelding BHV Training | Belgie

21-12-2010

BEVEREN (ROESELARE) - Personeelsleden van de scholengemeenschappen Sint-Michiel, Arkorum en CVO-Roeselare kregen op de terreinen van het Roeselaarse VTI een heuse blusopleiding . De opleiding van de brandweer moet de leraars en personeelsleden voorbereiden op eventuele gevaarlijke situaties in de eigen scholen. Wanneer er ergens brand is dan is het heel belangrijk om daar op een adequate manier op te kunnen reageren. Op zo'n moment is de koelbloedigheid echter soms zoek en is het handig om terug te kunnen vallen op vaardigheid en kennis om je in zo'n gevarensituatie uit de slag te slaan', vertelt Els Lannoo van het VTI.

Onder de deskundige leiding van Michiel Fossez, instructeur-preventieadviseur brandbestrijding bij Provikmo, kregen leerkrachten, ondersteunend personeel en technisch adviseurs een theoretisch en een praktisch gedeelte brandbestrijding. Kleinere groepen kregen in dit theoretisch gedeelte de bespreking van de branddriehoek, een toelichting bij de diverse brandklassen, informatie over de soorten blusmiddelen, uitleg over de veiligheidssignalisatie, alarmering en evacuatie, techniek blindlopen, een film over de snelheid van branduitbreiding en info over branddetectoren.

Daarna was het aan de personeelsleden om zelf de handen uit de mouwen te steken over te gaan tot actie. In een daartoe uitgeruste trailer werden we getraind in de handelingen die moeten worden uitgevoerd om te evacueren onder rook en hebben we het fenomeen hitte ervaren. We mochten zelf de proef op de som nemen door eigenhandig een elektriciteitskast te blussen en vanaf nu zouden we ook een bureaubrand moeten weten te blussen. Deze training gebeurde steeds onder de deskundige begeleiding van drie brandweermannen en ook wijzelf waren uiteraard vakkundig beschermd tegen de vlammen, aldus Els Lannoo die enthousiast terugblikt op de opleiding.

We kunnen deze opleiding enkel positief evalueren. De opgedane kennis en aangeleerde handelingen zijn zeker interessant, alhoewel we hopen deze nooit in realiteit te moeten toepassen. Mochten we toch voor hete vuren komen te staan, dan hopen we onze leerlingen, collega's, onszelf en andere aanwezigen door het volgen van dit initiatief te kunnen helpen.

Opmerking: en zo ziet u maar, ook bij de zuiderburen wordt hard aan veiligheid gewerkt.