AED Brabant | Boos om diefstal AED

Afbeelding AED Brabant | Boos om diefstal AED

19-05-2010

SINT ANTHONIS - In de gemeente Sint Anthonis zijn 8 AED's gestolen. Men heeft geen idee wie er achter zit en wat de dader of daders van plan zijn met de apparaten. De politie spreekt van "een laffe diefstal". De schade is zo'n 20.000 euro. Een aed is een draagbaar toestel, waarmee door elektrische schokken het hartritme op gang kan worden geholpen.

In Sint Anthonis is zo'n apparaat onder meer weggehaald bij de huisarts aan de Noordstraat in Wanroij. Ook de aed in het sportpark in Landhorst is meegenomen. De andere diefstallen vonden plaats in Ledeacker, Sint Anthonis en Stevensbeek. In Hoogerheide en Haaren werden onlangs ook defibrillatoren gestolen.

'Afblijven'
Burgemeester Marleen Sijbers en wethouder Willy van Erp hebben donderdag een gesprek met voorzitter Marion van Driel van de stichting Sint Anthonis Hartveilig. Deze organisatie beheert de aed's en heeft negenhonderd mensen opgeleid om er mee te kunnen werken. Sijbers vindt dat "je van andermans spullen moet afblijven en al helemaal van dit soort apparaten dat het verschil tussen dood en leven kan maken".

Alle apparaten hingen op voor publiek toegankelijke plekken. Volgens Marion van Driel moeten de daders geweten hebben waar in de buurt van zo'n apparaat een bewakingscamera was opgehangen omdat die toestellen met rust zijn gelaten. Van Driel denkt dat de daders van tevoren een route hebben uitgestippeld. Oploo en Westerbeek vielen daar kennelijk buiten, want daar wordt geen aed gemist.

Hard geluid
Wanneer het kastje waarin de aed zit wordt geopend, gaat er een rode lamp branden en klinkt er een hard geluid. De politie hoopt dat mensen dit dinsdagavond - of nacht hebben gehoord. Ze vraagt hen contact met haar op te nemen.

Enkele jaren geleden werden twee jongens van 17 en 18 jaar veroordeeld tot leer- en werkstraffen en een voorwaardelijke jeugddetentie. Zij hadden in het Noord-Limburgse Bergen twee van die apparaten gestolen.