Brand in woonzorgcomplex

Afbeelding Brand in woonzorgcomplex

03-10-2009

Dirkshorn - Het was een geluk bij een ongeluk dat de brand in Hornhoeve vrijdagavond niet een uur later uitbrak. Was dat het geval geweest, dan was het verplegend personeel van het woonzorgcomplex in Dirkshorn waarschijnlijk al naar huis geweest. Volgens de brandweer hebben de verpleegkundigen nu levens gered. Een foutje met een lucifer heeft de brand vrijdagavond veroorzaakt. De hoogbejaarde bewoonster van het appartement waar het vuur ontstond, probeerde het (elektrische) gasfornuis aan te steken. Maar de lucifer brak en belandde in de gordijnen en zette het appartement in brand.

Directeur Joop Bommer van de Woonzorggroep Samen, waar Hornhoeve onder valt, erkent dat de brand op een later tijdstip mogelijk ernstigere gevolgen had kunnen hebben. ,,Het klopt dat we in de nachtelijke uren geen permanent personeel in het woonzorgcomplex hebben. Twee medewerkers in een auto geven in de nacht de nodige ondersteuning aan de in totaal zes complexen in 't Veld en in de gemeente Harenkarspel. Inderdaad was het een geluk bij een ongeluk dat de brand uitbrak toen ons personeel er nog was.''

Volgens brandweercommandant Willem Bronder heeft het verplegend personeel in elk geval de vrouw uit het appartement waar het vuur ontstond gered. ,,Haar man kwam zelf naar buiten, het personeel heeft de vrouw geholpen.'' Voorlopig kunnen de ruim veertig bewoners van Hornhoeve nog niet terug naar hun woning. Bommer durft nog geen datum te noemen waarop dat wel kan.