Brand liftschacht aangestoken

Afbeelding Brand liftschacht aangestoken

08-09-2009

 ZUTPHEN - De brand die zondagavond uitbrak in de liftschacht in een flat aan de Haesebroeckstraat in Zutphen is zo goed als zeker aangestoken. De bewoners van de flat maken zich grote zorgen. Iedereen kan het lift- en trapportaal namelijk binnen. Van beveiliging is geen sprake.

Een woordvoerder van de politie zei in de nacht van de brand nog niets te kunnen meedelen over de oorzaak van de brand. Ook ontkende zij dat er explosies hadden plaatsgevonden, hoewel tal van flatbewoners zegden die te hebben gehoord. Het technisch onderzoek in de lift (waarin de brand begon) maakte gisterochtend echter het een en ander duidelijk. De onderzoekers troffen in de lift de restanten aan van drie of vier (ontplofte) spuitbussen. Hoogstwaarschijnlijk zijn door de brandstichter(s) gebruikt. Ook verklaart deze vondst de knallen die de bewoners hoorden.

In eerste instantie vertelde de politiewoordvoerder ook, dat er geen ontruiming van het flatgebouw had plaats gehad. Dat is wellicht in die zin juist, dat er formeel geen besluit tot evacuatie is genomen. Diverse bewoners vertelden tegen de Stentor echter, dat zij wel degelijk een dringend advies hebben gekregen (van politie dan wel brandweer) om hun appartement te verlaten. Overigens werd twee uur later alweer aangegeven dat de situatie veilig was en dat iedereen gewoon de nacht in eigen woning kon doorbrengen.

Dat iemand blijkbaar de kans heeft gehad om ongezien brand te stichten in de lift verontrust de bewoners van de flat ten zeerste. "We hebben al diverse keren aangedrongen op een beveiligingssysteem met pasjes", zegt mevrouw Nieuwlaat, die met 32 woonjaren 'flatoudste' genoemd mag worden. "Dat daardoor de huur omhoog gaat mag geen probleem zijn. Negen van de tien mensen hier hebben een uitkering. Die merken daar toch niks van."

Overigens is het de vraag, of de dader van de brandstichting inderdaad ongezien is gebleven. De toegang tot het trappenhuis is namelijk wel beveiligd. Twee camera's registreren wie er de flat in en uitgaat en wie de lift binnen gaat. De beelden van deze camera's zijn gisteren uitgelezen.

Dat de brand van zondagavond is begonnen in de lift is in ieder geval al wel voor honderd procent zeker. De lift zelf is ook volledig uitgebrand. De aluminium beplating aan de binnenzijde is zelfs helemaal weggesmolten. De liftschacht heeft gefungeerd als een schoorsteen, waardoor de dikke rook de vooral ook bovenste verdiepingen kon bereiken.