Conflict om AED

Afbeelding Conflict om AED

28-09-2009

ASTEN - Een ruzie om een paar honderd euro heeft ervoor gezorgd dat er geen defibrillatoren (AED's) meer hangen bij drie Astense voetbalverenigingen. De drie apparaten zijn afgekeurd omdat de batterijen niet meer goed zijn. Het is echter onduidelijk wie er voor de kosten (honderd euro per batterij) moet opdraaien. De drie AED's zijn destijds aan de Astense bevolking geschonken door de gemeente Asten en de stichting kringloop Ona. Asten was daarmee een voorloper. De regionale Stichting Heart Safe adviseerde om ze bij de voetbalclubs op te hangen. "Ze werden destijds met veel tamtam opgehangen, maar nu het over geld gaat, geeft niemand thuis", aldus een verbouwereerde Tonny van den Burg van de stichting.

Ona is van mening dat het een geschenk was aan de Astense gemeenschap en dat dus deze gemeenschap (lees: de gemeente) moet opdraaien voor het onderhoud. De gemeente zou het liefst zien dat de voetbalclubs de apparaten gaan onderhouden. Omdat de apparaten door iedere willekeurige voorbijganger gebruikt mogen worden, willen de clubs niet voor de kosten opdraaien.

In Asten hangen zo'n 25 AED's die allemaal worden onderhouden door particulieren. Bij deze drie is de eigendomssituatie echter onduidelijk. " We zijn momenteel aan het onderzoeken hoe het juridisch zit", aldus de gemeente. ONA-voorzitter Harrie van de Ven heeft de afgekeurde defibrillatoren inmiddels demonstratief weggehaald. De stichting Heart Safe had liever gehad dat de apparaten gewoon waren blijven hangen.

Binnenkort vindt er een gesprek plaats tussen de gemeente, de sportclubs, ONA en Heart Safe over de drie defibrillatoren.