Negen doden door brand

07-08-2009

Bij een brand in een woon- en zorginstelling in het Oost-Vlaamse Melle zijn gisteren 9 mensen door verstikking om het leven gekomen. Ook zijn meerdere mensen gewond geraakt, enkelen zijn in levensgevaar. Mogelijk is door kortsluiting brand ontstaan welke is uitgebreid naar een matras. Omdat de deur naar de gang open stond kon de rook zich verspreiden, met catastrofale gevolgen.

Reactie Bhv-Specialist.nl: het komt ook in Nederland erg vaak voor dat dergelijke appartementen géén zelfsluitende (voor)deuren hebben. Volgens het Bouwbesluit is dit ook niet nodig, de gemiddelde Nederlander leeft achter een gesloten voordeur. De vraag is of dit in beschermde woonomgevingen ook het geval is. Vaak zijn dergelijke woonvoorzieningen niet voor iedereen toegankelijk door toegang controle systemen. Het komt ook voor dat er permanent één of meerdere verzorgenden aanwezig zijn. Dit creërt voor de bewoners een veilig gevoel, goede zaak. De noodzaak om achter een gesloten (voor)deur te leven verdwijnt, en dat kan vervelende gevolgen hebben.

In een woon- zorgcomplex, ook wel WoZoCo genoemd, zijn de appartementen uitgevoerd als sub-brandcompartiment, d.w.z. dat men een bepaalde tijd brandwerend van de buren is gescheiden. De deur in de scheiding van het sub-brandcompartiment moet normaal zelfsluitend zijn, bijvoorbeeld door een deurdranger. Dat de wet dit bij een woning niet eist komt door de 'gesloten voordeur' gedachte. Deze gedachte gaat bij WoZoCo's vaak niet op waardoor rook zich bij brand ongehinderd kan verspreiden.

Tijdens de BHV lessen in de zorg sector besteden we hier veel aandacht aan. Algemeen advies voor alle woon- zorgcentra: Monteer een deurdranger op de deur tussen de woning en de gemeenschappelijke besloten gang, en zorg ervoor dat de deur, zeker in de avond / nachtsituatie gesloten blijft.