Persoonlijk drama studenten

Afbeelding Persoonlijk drama studenten

06-09-2009

Utrecht -  De Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) is laaiend en geschokt over de circa 100 studenten die vrijdagavond halsoverkop op straat werden gezet in Utrecht omdat het pand waarin ze zaten brandgevaarlijk bleek.

Er werd massaal op campingstelletjes gekookt, er was een tekort aan blusmiddelen en muren bleken lang niet altijd tot het plafond door te lopen. De huisbaas moest van de brandweer als de wiedeweerga brandwachten regelen, de zwaar ontvlambare butagasflessen verwijderen, en ervoor zorgen dat er niet meer gerookt werd in het pand. Omdat aan die eisen vrijdagmiddag niet was voldaan, moest het voormalige KPN-gebouw worden ontruimd.

,,Het is faliekant mis gegaan omdat de verhuurder de zaak niet goed heeft geregeld. Daarvan zijn de studenten nu de dupe geworden'', briest voorzitter Gerard Oosterwijk van de LSVb. ,,Het is een persoonlijk drama voor de studenten, een ramp. Die moeten nu terug naar hun ouders of hebben helemaal geen huis.'' De LSVb vindt dat de gemeente hen nu met voorrang op andere studenten aan woonruimte moet helpen. ,,Zorg dat ze niet in de kou komen te staan. Juist nu het schooljaar al is begonnen, is het zeer lastig aan een andere kamer te komen.'' Oosterwijk is ziedend op huisbaas Marco Fabrie, en vindt dat hij ter compensatie met geld over de brug moet komen.

Eerstejaars studente Joan Jansen was compleet verrast toen zij vrijdagavond laat terug kwam van haar werk, in allerijl weg moest en slechts de meest belangrijke spulletjes mee mocht nemen. ,,We hadden dit totaal niet aan zien komen.'' Ze gaat een schadeclaim indienen bij haar huisbaas, en met haar veel meer studenten. ,,De huisbaas heeft genoeg problemen.'' Boos is ze ook de op de gemeente: ,,Ze zetten me zo 's nachts op straat!'' Plunderaars zouden tijdens de verhuizing van de studenten hier en daar spullen hebben gepikt, zo wordt verteld.

Verhuurder Marco Fabrie wilde slechts kort reageren. ,,Ik ben het niet eens met de manier waarop het gegaan is, en ben zelf ook de dupe van de ontruiming. Ik ben namelijk geen pandeigenaar, maar huurder en onderhuurder.'' Geconfronteerd met berichten over schadeclaims: ,,Ik sta achter de studenten, die wil ik helpen.'' Hoe heeft het zover heeft kunnen komen, daarover is Fabrie vaag: ,,Gisteren bleek dat er zoveel dingen gedaan moesten worden. Dat kan niet 1,2,3. Daar wil ik het bij laten.''

De gemeente Utrecht kon gisteren nog niet vertellen welke actie richting verhuurder wordt ondernomen. Duidelijk is wel dat op het pand een 'kantoorbestemming' rustte. Waarschijnlijk zaten de studenten er dan ook illegaal. Zeer binnenkort kunnen ze alle spullen ophalen uit het inmiddels dichtgetimmerde pand.