Scholen oefenen ontruiming

Afbeelding Scholen oefenen ontruiming

07-09-2009

Bij brand is het van groot belang zo snel mogelijk een veilige uitweg te zoeken. Voor grote(re) gebouwen zoals scholen, zorgcentra en kinderdagverblijven is grondige voorbereiding en oefening nodig om deze veilige uitweg zonder paniek te vinden. Daarom wil Brandweer Achterhoek West (Bronckhorst, Doetinchem, Montferland en Oude IJsselstreek) gedurende de Brandpreventieweken in oktober wijzen op de noodzaak van het hebben én het oefenen van een ontruimingsplan.

Voor deze campagne zijn alle scholen in de gemeenten Bronckhorst, Doetinchem, Montferland en Oude IJsselstreek gevraagd om tijdens de Brandpreventieweken de ontruiming te oefenen.

Onderzoek van de Brandwonden Stichting toont aan dat een zeer groot aantal van de werknemers bij organisaties niet jaarlijks een ontruiming oefent. Veel panden hebben wettelijk een ontruimingsplan nodig  en dienen deze te onderhouden. Daarnaast is het verplicht het ontruimingplan regelmatig te oefenen, te evalueren en te borgen. Het achterwege blijven van ontruimingsoefeningen kan ervoor zorgen dat medewerkers en leerlingen slecht weten wat ze wel en niet moeten doen in geval van calamiteiten. Dit kan de hulpverlening bemoeilijken, en tot gevaarlijke situaties en (meer) slachtoffers leiden.