Succesvolle AED inzet

Afbeelding Succesvolle AED inzet

11-09-2009

ECHT - Mede dankzij de inzet van alerte burgers en een Automatische Externe Defibrillator (AED) van de politie is een reanimatie afgelopen woensdag succesvol afgerond. Het slachtoffer, een oudere vrouw uit Echt, werd even na twee uur 's middags onwel op de Spoorstraat in Echt.

Bij de meldkamer ambulance kwam een melding binnen van de onwelwording waarna ook assistentie van de politie werd gevraagd. Toen agenten arriveerden waren burgers al met een reanimatie gestart. Door de agenten werd een AED ingezet. Ambulancepersoneel heeft de reanimatie overgenomen, waarna het slachtoffer naar het ziekenhuis werd vervoerd. Zonder de ingezette reanimatie van de betrokken burgers en de AED was de kans op succes aanzienlijk kleiner geweest.

In Nederland worden per week 300 personen buiten het ziekenhuis getroffen door een hartstilstand. Met de aanschaf van de AED's kan de politie medische hulp bieden, wanneer de ambulance nog niet is gearriveerd. Het toepassen van de AED door politiepersoneel dient het maatschappelijk belang. Alle noodhulpvoertuigen en politiebureaus zijn tegenwoordig van een AED voorzien.