1e zorginstelling met keurmerk brandveiligheid

Afbeelding 1e zorginstelling met keurmerk brandveiligheid

21-02-2010

Voor het eerst in Nederland heeft een nieuwbouwproject van een zorginstelling het officiële BGB-brandveiligheidskeurmerk (Brandveilig Gebruik Bouwwerken) ontvangen. De instelling voor kwaliteitszorg Kiwa Nederland geeft dit keurmerk aan gebouwen die voldoen aan de minimale brandveiligheidseisen.

De primeur ging naar Zonnehuisgroep Amstelland uit Amstelveen voor de locatie Zonnehof Bovenkerk. Ascom begeleidt deze zorginstelling bij het voldoen aan de brandveiligheidseisen bij al haar nieuwe locaties. Het BGB-keurmerk werd feestelijk uitgereikt op de Zonnehuisgroep Amstelland op 17 februari 2010.

Veel gebouweigenaren eisen dat hun pand voldoet aan de BGB-eisen. Daarnaast is de eerste verzekeraar opgestaan die instellingen met het keurmerk een premiekorting geeft. Ook voor de brandweer is de certificering van groot belang. Het vereenvoudigt de brandveiligheidscontrole: gecertificeerde bedrijven controleren elk jaar of BGB-gecertificeerde panden nog voldoen aan de eisen. Daardoor kan de brandweer zich meer richten op gebouwen zonder keurmerk. Het BGB-keurmerk is een initiatief van de Brandweer Haaglanden, Gemeente Den Haag en Kiwa Nederland. De brandweerregio’s Amsterdam-Amstelland, Rotterdam Rijnmond en Utrecht ondersteunen het initiatief.

Er is veel vraag naar een brandveiligheidscertificering voor nieuwbouw. Het is voor gebouweigenaren veelal onmogelijk om bij oplevering te toetsen of gebouwen voldoen aan de brandveiligheidseisen. Daarnaast weten de betrokken partijen niet wie gedurende het bouwproces verantwoordelijk is voor de brandveiligheid. Wil een instelling het BGB-keurmerk krijgen, dan moet duidelijk vastgelegd zijn wie tijdens en na de bouw de regie heeft op brandveiligheidsgebied. Niet alleen het gebouw, maar ook aspecten als de technische brandveiligheidsvoorzieningen, noodplannen en een adequate bedrijfshulpverlening zijn van belang. Organisaties die aan alle eisen voldoen, ontvangen van Kiwa het BGB-keurmerk.