Brandveiligheid bij natuurbranden

Afbeelding Brandveiligheid bij natuurbranden

20-02-2010

EPE/VIERHOUTEN - Eerder waren er al oefeningen op landgoed Welna bij Epe en camping Wildhoeve bij Emst. In maart staat een derde grote oefening op het programma op camping Samoza in Vierhouten om in beeld te brengen hoe op campings wordt gereageerd op onbeheersbare natuurbranden.

De oefeningen moeten leiden tot richtlijnen. Bij grote natuurbranden moeten campingeigenaren en recreanten in de gevarenzone goed weten wat ze moeten doen. Daarbij komen vragen aan de orde als 'wordt iedereen tijdig bereikt' en 'doen gasten wat ze moeten doen bij een ontruiming'.

De oefeningen moeten inzicht geven in de tijd die nodig is voordat campings, landgoederen en recreatieparken zijn ontruimd. Ook wordt gekeken hoe het met de zelfredzaamheid staat, met de communicatie en of bestaande ontruimingsplannen goed werken.

Op camping Samoza kamperen medio maart groepen vrijwilligers. Zij krijgen twee keer te maken met een ontruiming. De eerste keer krijgen ze geen steun, de tweede keer worden informatiemiddelen ingezet, variërend van flyers tot een omroepinstallatie.