AED verdubbelt overlevingskans
09-01-2010
Bijna de helft van mensen die een hartstilstand krijgen, overleven de aanval als hulpverleners een AED (automatische externe defibrillator) gebruiken die in de buurt hangt. Dat is de belangrijkste conclusie uit een onderzoek naar het effect van AED's.
Jaarlijks krijgen 15.000 tot 16.000 mensen in Nederland een hartstilstand buiten het ziekenhuis. Snelle en doeltreffende hulp na een hartstilstand is van levensbelang.
Reanimatie (hartmassage en mond-op-mondbeademing) en defibrillatie binnen de eerste 6 minuten zijn cruciaal. Ambulances hebben een aanrijtijd van gemiddeld 10 minuten. Dan is het voor de meeste slachtoffers te laat. Maken omstanders gebruik van een AED, dan kan de overlevingskans van het slachtoffer oplopen tot 50%.
Gemiddeld overleeft 1 op de 5 mensen een hartstilstand buiten het ziekenhuis. Maken omstanders gebruik van een AED, dan brengt bijna 1 op de 2 mensen het er levend van af.
Volgens onderzoeksleider Ruud Koster, cardioloog van het AMC, pleiten de resultaten uit het onderzoek voor meer AED's in het openbaar, met name in woonwijken.
'De meeste hartstilstanden vinden namelijk in en om het woonhuis plaats. Bij wijze van spreken zou op elke hoek van de straat een AED moeten hangen. Een goede infrastructuur voor de hulpverlening is daarbij onmisbaar. De meldkamer moet een beroep kunnen doen op getrainde mensen in de buurt die de AED kunnen bedienen.'
Bent u ook overtuigd van het nut van een AED, Bestel snel via onze webshop!
Recent in de media
- 29-12-2011 HELP app | Gratis en Nuttig
- 28-06-2011 Ontruiming Zorgcentra
- 13-04-2011 Grootschalige Brand Oefening
- 12-04-2011 BHV + EHBO Oefening
- 12-04-2011 Ontruiming Zorgcentrum