Ontruimingsoefening schip

Afbeelding Ontruimingsoefening schip

05-01-2010

KATENDRECHT - Ruim duizend bezoekers van het stoomschip Rotterdam stonden afgelopen donderdag binnen vijftien minuten op de kade. Daarmee was de vergunning definitief om het schip nu echt voor publiek open te stellen. Dat gaat met ingang van 15 februari gebeuren. Maar de 'buren', de bewoners van Katendrecht, zijn dit jaar al welkom. Daarmee is het schip alsnog dit jaar open.

'Het kan misschien zo zijn dat we de ontruimingsoefening twee of drie keer moeten doen', sprak algemeen directeur van De Rotterdam BV Willem Smit nog de dag ervoor. 'Maar ik verwacht daar niet van dat het tot een no-go gaat leiden.' Hij mocht daar ook optimistisch over zijn. Want bij de vorige oefening met driehonderd bezoekers was iedereen binnen zeven minuten van het schip af. 'Die oefening is niet voor niks', had Onno van den Brink, directeur Rederij De Rotterdam ook al aangegeven. 'De vergunning is verleend op voorwaarde dat alle faciliteiten aan boord zijn en dat we er ook mee om kunnen gaan.'

Maximaal mogen er 5.500 personen tegelijkertijd aan boord zijn, maar met die duizend bezoekers plus nog een grote groep medewerkers is de ontruiming voldoende representatief. Al helemaal omdat de try-out op een doordeweekse dag plaatsvond, waardoor de gemiddelde leeftijd wat hoger was dan op andere dagen. Bovendien waren door de sneeuw dekken en buitentrappen gladder dan normaal.

De bezoekers waren op verschillende tijdstippen opgeroepen. Als uitleg kregen de evacues in spe te horen: 'Met snel bedoel ik niet dat we van u verwachten dat u gaat rennen. Dat is nergens voor nodig. Al onze scenario's zijn er op bedacht dat u binnen een kwartier buiten zou moeten zijn', zo gaf de leider van de ontruiming aan. Daarna was het wachten op het alarm. In de tussentijd vermaakte directeur Smit de aanwezigen. Met een 'ik voel mij net een soort quizmaster' spoorde hij de aanwezigen aan om vragen te stellen. Hoeveel mensen werken hier? 'In totaal praten we over driehonderd arbeidsplaatsen, direct en indirect. Een vrijwilligersorganisatie van 250. En we zijn het grootste leerwerkbedrijf van de regio Rotterdam. In nauwe samenwerking met Albeda en Zadkine zijn dat op ieder moment 150 stageplaatsen en iedere plek wordt gemiddeld drie keer per jaar ingevuld.' Na nog meer vragen en zelfs een samenzang weerklonk opeens de sirene.

Alsof het veelvuldig gerepeteerd was kwam iedereen in alle rust in beweging. De vluchtroutes waren uitgezet op snelheid. Zo werd een groep juist nog hoger het schip op gestuurd, om op het hoger gelegen dek zonder enige hinder naar de andere kant te kunnen lopen. Daar was het wat drukker, maar iedereen was binnen een paar minuten de buitentrappen af op weg naar de gangways. Overal stonden 'ontruimers', de medewerkers van het schip om de ontruiming optimaal te laten verlopen.

Binnen het gewenste kwartier stond iedereen buiten. Daar werd men naar de punt van het terrein gedirigeerd, vlakbij de Nieuwe Maas. Dus het schip mag nu echt open voor publiek. De bewoners van de Kaap mogen van 28 tot en met 30 december het schip als eersten bezoeken zodat het schip dus nog net in 2009 open is.

Daarna volgen andere groepen op uitnodiging, zoals de donateurs van de Stichting behoud stoomschip Rotterdam en de oud-opvarenden van de Holland-Amerika Lijn. En op 15 februari 2010 is het schip echt voor iedereen open. 'We verwachten per jaar zo'n 625.000 unieke bezoekers', gaf Smit aan. Dat is mooi, voor die bezoekers maar zeker ook voor Rotterdam.