EHBO voor Laura Dekker

Afbeelding EHBO voor Laura Dekker

23-12-2009

Bureau Jeugdzorg wilde niet langer dat Laura Dekker bij haar moeder gaat wonen. Als het aan de zorginstantie lag ging het 14-jarig meisje in een pleeggezin wonen. Dat heeft Peter de Lange, de advocaat van Laura, vandaag in de rechtbank van Utrecht bekendgemaakt.

Jeugdzorg wilde dat het meisje voor drie maanden uit huis wordt geplaatst en bij een bevriend gezin gaat wonen. De afgelopen nacht verbleef ze daar ook. Nu woont Laura nog bij haar vader, onder toezicht van Jeugdzorg. Laura's moeder was erg teleurgesteld nadat dit bekend werd en is in tranen de rechtbank uitgelopen.

Tijdens de zitting hebben de rechters de voorwaarden voor de zeiltocht wat geconcretiseerd. De rechters gaven aan dat Laura de voorwaarden moet zien als kans en niet als beperking. Zo moet Laura een EHBO-cursus doen en een aantal zeiltochten maken in binnen- of buitenland ter voorbereiding op haar reis.

Vandaag werd ook bekend dat Laura vorige week op haar Nieuw-Zeelandse paspoort vanuit Parijs naar Sint Maarten gevlogen. Hoewel een minderjarige niet zomaar vrij mag reizen, hebben de Franse douane en de luchtvaartmaatschappij haar gewoon doorgelaten.

Volgens haar advocaat is de 14-jarige Laura gevlucht omdat Jeugdzorg vorige week al liet weten haar uit huis te willen plaatsen. Ze wilde op Sint-Maarten een boot kopen om daarmee te gaan zeilen. Daarvoor had ze een groot bedrag meegenomen.

De advocaat zei dat de rechters kijken hoe Laura geholpen kan worden zodat ze over drie maanden op wereldreis kan. De rechtbank heeft besloten dat dat mag en ze kan ook bij haar vader blijven wonen. Eerder had de rechter al een uitspraak gedaan dat Laura niet voor juli 2010 aan een solozeiltocht mocht beginnen.