BHV Oefening

Afbeelding BHV Oefening

19-01-2011

Op donderdag 13 januari vond in St Martinus in het centrum van Weert een ontruimingsoefening plaats, in het kader van brandveiligheid. De wettelijk verplichte ontruimingsoefeningen worden sinds 2009 structureel uitgevoerd door de bedrijfshulpverlening (bhv) van Land van Horne. Echter dit keer werd de oefening zo geënsceneerd dat ook de brandweer in het spel werd betrokken.

Op donderdagmiddag, om 15.15 uur werd de brandmelding uitgezet: ‘een reeds flinke brand woedde' op de 2e etage van de afdeling somatiek. De oefening werd zo reëel mogelijk uitgevoerd. Op het moment dat de brandweer arriveerde was het betreffende compartiment reeds door de bhv ontruimd. De bewoners waren in veiligheid gebracht waardoor de brandweer direct aan het blussen kon. Een half uur na de melding kon dan ook het sein ‘brand meester ‘worden gegeven.

Ontruimingsoefeningen hebben ten doel de bedrijfshulpverleners adequaat te scholen. Tevens wordt ook het aanwezige ontruimingsplan en de communicatie met de brandweer ten tijde van een inzet getoetst. Bij deze oefening werd ook de receptie van het naastgelegen St. Jans Gasthuis gewaarschuwd. Uiteraard werd direct na de oefening geëvalueerd en werden de punten benoemd die mogelijk voor verbetering vatbaar zijn. Voor alle partijen was het een leerzame middag die ook laat zien dat oefeningen als deze onontbeerlijk zijn om goed voorbereid te zijn op eventuele calamiteiten.