Ontruiming Zorgcentrum

Afbeelding Ontruiming Zorgcentrum

25-01-2011

Maandag 24 januari klonk in alle vroegte (07.01 uur) het alarm voor brandweerpost Hasselt. Het automatisch rookdetectiesysteem van enkele aanleunwoningen van verzorgingstehuis De Hazelaar was in werking getreden. In veel gevallen is een 'automaatje' een loze melding. Ditmaal was er bij aankomst al snel duidelijk dat er daadwerkelijk brand was en dus werd er opgeschaald naar middelbrand. Ook post Zwartsluis werd gealarmeerd.

In een aanleunwoning was bij het bereiden van het ontbijt iets misgegaan. Een plastic bak en enkele doeken hadden vlam gevat door het kooktoestel. De gehele kamer stond al snel onder de rook en de penetrante lucht trok door de gang. De medewerkers van het verzorgingstehuis hadden inmiddels de ontruimingsprocedure gestart. De ontruiming verliep voorspoedig. Het brandje was snel onder controle waardoor de komst van de manschappen van Zwartsluis niet meer nodig was.

Wel was de rook en geur van verbrand plastic nog wel duidelijk aanwezig. Met behulp van de overdrukventilator werd de rook verdreven. Na metingen met de co-meter bleek dat er geen gevaarlijke concentraties koolmonoxide in de lucht hingen en kon iedereen weer terug naar hun kamers. Voor het getroffen echtpaar werd Salvage ingeroepen en zij werden tijdelijk elders ondergebracht. Na een anderhalf uur werden de spullen weer ingepakt en keerden de manschappen weer terug naar de kazerne.