Brand Moerdijk

Afbeelding Brand Moerdijk

08-01-2011

Over de oorzaak, giftigheid van de rook en gevolgen voor mens en milieu wordt volop gespeculeerd. De brandweer heeft voldoende procedures en opgeleide mensen om een dergelijke calamiteit te bestrijden. Deze brand was de eerste uren onbeheersbaar, en dat woord zegt al voldoende. Je kunt dan niet meer doen, om met alle middelen en mensen die je hebt, het effect te minimaliseren. Deze brand ligt achter ons, we moeten nu de resultaten van onderzoeken afwachten en de mensen die, in welke mate dan ook, bij deze brand betrokken zijn, optimaal begeleiden. Punt van aandacht is zeker de communicatie, al vragen wij ons wel af hoe je die moet verbeteren. Je kunt zeggen dat je niets weet, dan is er kritiek, of kondigt rampspoed aan met chaotische taferelen (en gevaren) tot gevolg, of je doet metingen en gaat af op de (positieve) resultaten, niemand gelooft je.

Dan zijn er beïnvloeders, die roepen al jaren dat.... schreeuwen nu van de daken maar waren verstomd gebleven als dit niet was voorgevallen. En deskundigen die, dagen later, en als de stoffen bekend zijn, van zich laten horen. Die optie hadden de mensen niet, die nadat hun pager was afgegaan, enkele minuten later ter plaatse kwamen en meteen moesten beslissen.

De tijd maakt géén ommekeer, rest ons te leren van deze calamiteit en met focus op de toekomst, procedures en voorschriften, aan te passen, zodanig dat dergelijke onbeheersbare gebeurtenissen niet meer voorkomen. Wellicht is dat de winst van deze enorme brand. U mag altijd contact opnemen als u vragen heeft.