Ontruiming Kinderopvang

Afbeelding Ontruiming Kinderopvang

07-01-2011

Den Haag – Vanmorgen 6 januari rond rond elf uur zijn zo’n veertig kinderen geëvacueerd uit een kinderdagverblijf aan de Kootwijkstraat. Niemand raakte gewond. Er waren twee koolmonoxide melders afgegaan. Metingen van de brandweer wezen overigens uit dat er geen koolmonoxide is vrijgekomen. Mogelijk was er een storing in de meters. Uit voorzorg is de cv-installatie uitgezet, die door een monteur wordt bekeken. De begeleiders van peuterspeelzaal Pinky leidden de kinderen zelf naar buiten. De meeste kinderen zijn door hun ouders opgehaald, de rest is opgevangen in een bijgebouw.

Een conciërge die last had van hoofdpijn is nagekeken door de ambulancedienst. Doordat de cv installatie uit is gezet voor controle door de monteur is de instelling de rest van de dag gesloten gebleven.

Het zeer giftige CO wordt gevormd bij een onvolledige verbranding van bijvoorbeeld aardgas, hout of kolen. Dit kan ontstaan doordat er onvoldoende geventileerd wordt, door het dichtstoppen van naden en kieren of doordat de schoorsteenkanalen niet in orde zijn. Slecht onderhoud van gaskachels, geisers en CV kachels in woningen is ook een belangrijke oorzaak waardoor koolmonoxide ontstaat.

Koolmonoxide melders zijn aan te raden omdat CO ook van de buren afkomstig kan zijn. Daarnaast moet de ventilatie in orde zijn, met name ook bij keukengeisers zonder afvoer,moet er jaarlijks onderhoud gepleegd worden aan de apparatuur en moet de schoorsteen niet lek zijn en regelmatig geveegd worden.

Je kunt het gevaar zien aankomen als de oranje vlam in de geiser of kachel hoger brandt dan normaal of doordat de ramen beslaan. CO-vergiftiging leidt tot hoofdpijn, misselijkheid, gezichtsstoornis, hartkloppingen en bij langere blootstellingen aan hoge CO-waarden tot de dood. Het verraderlijke is dat de eerste symptomen van koolmonoxidevergiftiging op griep lijken.