Brandveiligheid Hotel

Afbeelding Brandveiligheid Hotel

05-01-2011

Den Helder – De gemeente heeft woensdag de kamers van Hotel Den Helder gesloten, inclusief het atrium. Voor ondernemer Wijnhold Bos is het de spreekwoordelijke druppel: “Ik heb het gehad, ik vertrek uit Den Helder.” Klokslag 11.15 uur kwam een medewerker van de brandweer het hotel binnen om alle 70 kamers stuk voor stuk, te beginnen met nummer 328, te controleren. In twee waren nog gasten aanwezig en enkele gasten hadden nog spullen in de kamers staan.

Bos kreeg uiteindelijk tot 18.00 uur de tijd ook deze kamers te ontruimen en daarna volgt een laatste controle en gaat de boel echt op slot. In geval van nood is het hem toegestaan de verzegeling te doorbreken, liet de brandweer weten. Ook mag Bos de verzegeling doorbreken als dat nodig is om de technische ruimtes van het hotel te betreden. De bowling en de ontvangsthal mogen open blijven, maar gaan ook dicht. “Daar zit gewoon te weinig omzet in, dus het heeft niet zoveel zin om mensen daarvoor aan het werk te houden. Dat kost teveel”, aldus Bos. Afspraken met mensen die al gemaakt zijn, zoals een condoleance en een kinderfeestje, gaan deze week nog wel gewoon door.

De gasten van Hotel Den Helder worden voorlopig ondergebracht in Hotel Wienerhof, maar voor hoelang is de vraag. “Ik vraag zoals gemeld collectief ontslag aan voor het personeel, want met het wegvallen van het werk in Hotel Den Helder blijft alleen Wienerhof over. Dat doe ik voorlopig zelf met vrouw en kinderen en we zien wel hoelang we dat volhouden.” De hotelier was vanzelfsprekend zeer ongelukkig met de situatie. “We worden gesloten voor het ontbreken van een stickertje, terwijl we aan veiligheid meer doen dan wettelijk verplicht is.”

Sluiting Wienerhof
Volgens Bos betekent dit handhavend optreden van de gemeente het einde van zowel Hotel Den Helder als Hotel Wienerhof. “Op alleen Wienerhof kunnen we niet leven, dus dat zal op korte termijn ook sluiten.” De ondernemer stapt naar de rechter, maar een positief oordeel zal volgens hem niet snel betekenen dat de hotels weer openen. “Ik ben ervan overtuigd dat ik in mijn gelijk sta en als de rechter dat ook vindt, dan heb ik basis voor een schadeclaim richting gemeente. Maar als we een paar weken dicht zijn is een herstart vrijwel uitgesloten. De imagoschade is gigantisch en bovendien heb ik straks geen gasten meer, voor wie moet ik dan weer open?”

De teleurstelling bij Bos is zo groot, dat hij er serieus over nadenkt om er na 38 jaar volledig mee te stoppen. “Zoals ik er nu tegenaan kijk is het wel mooi geweest, ik heb het gehad met dit gemeentebestuur en vertrek uit Den Helder.”

Andere regels
Bij de ontruiming van het hotel en atrium was woensdag alleen een woordvoerster van de gemeente, een medewerker van de brandweer en de politie aanwezig. Een deurwaarder was volgens gemeentewoordvoerster José van der Burg niet nodig. “Dit is geen woning en bij een hotel gelden andere regels. Bovendien heeft de gemeente zelf dwangmiddelen die zij kan opleggen, zoals een dwangsom of sluiting van een pand. Daar is geen uitspraak van de rechter voor nodig en er hoeft ook geen deurwaarder of officier van justitie bij aanwezig te zijn.”

De kwestie draait om de brandveiligheid van het atrium en de hotelkamers. Sinds de verbouwing werd niet meer aan de eisen voldaan, waarop Bos door de gemeente meermalen is aangesproken. De ondernemer beloofde keer op keer alles in orde te maken en kreeg ook enkele malen uitstel, maar de dreiging van sluiting hing al maanden boven het hoofd. Eind november liet de gemeente weten af te zien van handhaving, omdat vrijwel alles geregeld was. Er zou nog wel een slotcontrole plaatsvinden en daarbij bleek dat toch nog niet aan alle eisen was voldaan. Daarop besloot de gemeente eerder deze week dat het genoeg is geweest en dat verder uitstel niet wordt verleend. Dinsdag werd bekendgemaakt dat het hotel gesloten zou worden.

TNO
Bos stelt dat hij wel voldoet aan de eisen voor brandveiligheid en schermt met een rapport van TNO en de positieve uitleg van enkele deskundigen. De gemeente blijft op het standpunt dat Bos zich niet heeft gehouden aan de verplichte tijdelijke maatregelen (ramen open) en dat de benodigde installatie nog altijd niet in orde is. Dit blijkt volgens de gemeente uit onafhankelijk onderzoek door Veritas. De rechtszaak dient op 13 januari, voor alle 63 medewerkers is per direct ontslag aangevraagd.

Tip: U begrijpt hopenlijk dat een hotel niet gesloten wordt omdat er een sticker ontbreekt. De eigenaar heeft, als we afgaan op eerdere persberichten, tijd gehad om orde op zaken te stellen. Dat het zover moet komen is en blijft een treurige zaak, die o.i. door het goed afstemmen van termijnen te voorkomen moet zijn. De werknemers die ontslagen worden zijn te dupe, dat is erg hard in slechte economische tijden. De brandveiligheid in een gebouw moet op orde zijn, en regelgeving is minder complex dan u denkt. Veiligheid neemt wel een belangrijke plaats in, en als deze niet op orde is, heeft de gemeente een handhavende taak. Wij hopen dat er alsnog een compromis wordt bereikt en de werkgelegenheid behouden blijft.