Ontruiming Zorginstelling

Afbeelding Ontruiming Zorginstelling

11-12-2010

ANTWERPEN - Door een gaslek zijn bijna vijftig inwoners van het Geestenspoor tijdelijk geëvacueerd . Onder hen negentien bejaarden die er in een serviceflat woonden. Gisteren omstreeks 8.30uur nam een voorbijganger in de Geestenspoor een sterke gasgeur waar. De man waarschuwde onmiddellijk de hulpdiensten die massaal ter plaatse kwamen.

In de straat zijn 21 serviceflats gelegen en de brandweer nam geen enkel risico. Het Geestenspoor werd afgezet en de negentien aanwezige bejaarden en een aantal buurtbewoners werden uit voorzorg geëvacueerd. De politie raadde een aantal inwoners van de straat aan binnen te blijven en deuren en ramen gesloten te houden.

‘Metingen hebben aangetoond dat we hier te maken hadden met een explosief en dus gevaarlijk gasmengsel', weet brandweerluitenant Tom Van Gyseghem. ‘Vermoedelijk heeft de voorbijganger die ons gewaarschuwd heeft een gasophoping in de riolering opgemerkt.'
De brandweer riep ook de hulp in van enkele ziekenwagens die preventief ter plaatse werden gestuurd. De ambulanciers moesten echter alleen in actie komen bij de evacuatie van de bejaarden. Niemand raakte gewond en de ontruiming verliep zonder incidenten. De bejaarde inwoners van de serviceflats werden opgevangen in een nabijgelegen dienstencentrum van het OCMW.

Ondertussen zocht de brandweer met behulp van energiemaatschappij Eandis naar het lek. Dat werd omstreeks 9.45uur getraceerd en een klein uur later hersteld. Tegen 11uur was de situatie volledig genormaliseerd en kon iedereen weer naar zijn of haar woning terug. De bewoners van de serviceflats kregen wel nog een warm middagmaal aangeboden in het dienstencentrum.

Tip: Zonder meetapparatuur kunt u moeilijk vaststellen of er sprake is van een explosief mensgel. U kunt dan beter uit  voorzorg het gebouw ontruimen. Advies is om te ventileren, dus ramen en deuren openzetten. Vergeet u vooral niet 1-1-2 te bellen