BHV | Onderwijs | Scholen

Afbeelding BHV | Onderwijs | Scholen

27-11-2010

DROGENBOS - 190 leerlingen van de Franstalige gemeenteschool Le Petit Chemin in Drogenbos zijn gisteren geëvacueerd nadat brand ontstond in een klaslokaal. Drie gemeentearbeiders werden met een rookintoxicatie overgebracht naar het ziekenhuis. De brand in de gemeenteschool aan de Grote Baan in Drogenbos ontstond omstreeks 13 uur gisterenmiddag. Terwijl de kinderen genoten van de middagpauze, vloog een computer in brand in de klas van het vierde leerjaar. Het brandalarm trad in werking en drie gemeentearbeiders die op de school waren liepen meteen naar de klas. De arbeiders drongen de klas binnen, die al grotendeels gehuld zat in een dichte verstikkende rook. Het drietal kon de brand grotendeels blussen voor aankomst van de eerste brandweerploeg. Door de vlammen was een raam al gedeeltelijk gebarsten en ook de muurbekleding, de vloer en de gordijnen vatten vuur.

De brandweer kreeg nadien het vuur snel onder controle. Intussen werd beslist om alle kinderen te evacueren. 'Onder andere het Rode Kruis werd ingeschakeld', zegt burgemeester Alexis Calmeyn. 'De evacuatie verliep rustig en de leerkrachten en de kinderen konden terecht in de gemeentelijke feestzaal die vlakbij de school ligt.' De drie arbeiders die het vuur probeerden te blussen werden wel overgebracht naar het Sint-Elisabethhospitaal in Ukkel. Ze ademden heel wat rook in maar stellen het goed. 'Ik ben die mannen zeer dankbaar want zij hebben erger vermeden', zegt Calmeyn. 'De oorzaak is een kortsluiting aan de computer in het lokaal. Ik heb na de bluswerken meteen gevraagd om alles op te ruimen.'

De klas raakte zwaar beschadigd. 'Ook in het lokaal ernaast is er rookschade', vervolgt Calmeyn. 'Morgen mogen de kinderen thuis blijven maar er zal wel op opvang voorzien zijn in de school. Dan zal alles verder opgepoetst worden. Normaal moeten de lessen donderdag hervatten.'Omdat de brand op een school uitbrak werden heel wat hulpdiensten uitgestuurd. Naast de brandweer kwamen er ook twee ziekenwagens, twee MUG's en een arts van het Universitair Ziekenhuis van Jette ter plaatse. 'Je kan in een school natuurlijk nooit risico's nemen', besluit Calmeyn.

Tip: Een brandmeldinstallatie detecteert brand in een vroegtijdig stadium. De temperatuur moet al zeer hoog zijn geweest als ramen zijn gebarsten. Oorzaak is waarschijnlijk een snelle uitbreiding omdat de gordijnen vlam hebben gevat. U kunt dit voorkomen door risicobronnen (elektrische apparatuur) uit de buurt van brandbare materialen te houden. Ook gordijnen zijn verkrijgbaar in een vlamvertragende variant, of kunnen behandeld worden. Hetzelfde geldt voor vloerbedekking. Ook advies nodig? we helpen u graag om uw werkomgeving nog veiliger te maken!