BHV Zorg Ziekenhuis

Afbeelding BHV Zorg Ziekenhuis

26-11-2009

Het is slecht gesteld met de beveiliging in ziekenhuizen. Wie kwaad wil kan simpel zijn gang gaan. Bij steekproeven in tien ziekenhuizen konden undercoverbezoekers gewoon hun gang gaan. Zo konden ze makkelijk op de intensive care komen of dossiers van patiënten inkijken. Ook hangen in parkeergarages geen camera's of wordt niet ingegrepen als ergens onbeheerd een tas staat. Voornamelijk een gevolg van bezuinigingen.

Beveiligen kost alleen maar geld en ziekenhuizen worden gedwongen goegkoper te werken. patiënten zijn de dupe én je lijdt imagoschade door de aandacht van de media. Patiënten kunnen tegenwoordig kiezen in welk ziekenhuis ze behandeld willen worden en verlangen een veilige zorgomgeving. Veiligheid is dus een must. Als het gaat om veiligheid vinden we vooral een gewillig oor waar ziekenhuizen hun zorg al op een hoog niveau hebben. Dan komt aan het licht dat de veiligheid een uiterst belangrijk thema is."

Kees van Hesteren, hoofd beveiliging en hoofd bedrijfshulpverlening van het Medisch Centrum Haaglanden in Den Haag zegt dat investeren in veiligheid essentieel is. Van Hesteren heeft in het MCH een aantal maatregelen doorgevoerd die veiligheid blijvend hoog op de agenda zetten. Zo maakt hij een bestand waarin alle denkbare risico's benoemd zijn en die worden gekoppeld aan een verantwoordelijke. Ook heeft hij een systeem ontwikkeld waarin precies te zien is welke stoffen waar in het ziekenhuis liggen.

"We hebben een eigen brandweerdienst want bij een calamiteit moeten we de eerste acht minuten, de aanrijtijd van de brandweer, overbruggen. Wij doen zelf de eerste ontruiming en beginnen met het blussen. Als je bedenkt dat in het ziekenhuis 2.800 gevaarlijke stoffen liggen opgeslagen en dat we veel niet-zelfredzame patiënten hebben, bijvoorbeeld op de Intensive Care, dan begrijp je hoe urgent bedrijfshulpverlening is en hoeveel er verkeerd kán gaan."

Huub Stroeks, hoofd ketenzorg in het Catharina ziekenhuis in Eindhoven komt tot dezelfde conclusie. "Al snel is er de neiging om laks om te gaan met veiligheid. Dat is absoluut niet meer van deze tijd." Stroeks is een ervaringsdeskundige op het gebied van veiligheid. Zo was hij actief betrokken bij de doorstart van het Ziekenhuis Rampen Opvang Plan (ZiROP). Zijn boodschap: "De aanpak van veiligheid moet strakker en geborgd zijn binnen managementprocessen in de organisatie. Een actieve betrokkenheid van de Raad van Bestuur is daarbij onontbeerlijk."

Volgens de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen kun je de intensive care wel afgrendelen, maar maakt dat het werken er niet makkelijker op.