Ontruiming Zorgcentra

Afbeelding Ontruiming Zorgcentra

28-06-2011

Op maandag 27 juni 2011 worden maar liefst 2 bouwwerken ontruimd als gevolg van brand, vermoedelijk ontstaan door dakwerkzaamheden. Bij de brand in een zorgcentrum te Nieuwegein moet het hele bouwwerk worden ontruimd, 47 personen worden in het ziekenhuis opgenomen waarvan 9 met ernstige verwondingen aan de longen. Vele mensen helpen bij de ontruiming. Getuigen verklaren dat vele kamers geheel gevuld waren mer zwarte rook. In een zorgcentrum moeten wooneenheden zijn uitgevoerd als sub-brandcompartiment met een brandwerendheid van tenminste 30 minuten.

Wat er is misgegaan moet onderzocht worden. Hoe kan de brand ontstaan zijn, hoe kan deze zich zo snel verspreid hebben, was er een brandmeldinstallatie die de brand vroegtijdig heeft gedetecteerd, en zo ja, heeft deze juist gewerkt. Waren de muren van de wooneenheden doorgetrokken tot de dakconstructie en op de juiste wijze brandwerend afgewerkt (dakplaat - brandmuur), waren deuren zelfsluitend uitgevoerd, waren er brandkleppen in het ventilatiekanaal aanwezig, en zo ja, hebben die gefunctioneerd. Terecht laat de burgemeester van Nieuwegein ook onderzoek doen naar de bhv organisatie en bhv opleider. Ongetwijfeld zal men lering trekken uit deze onderzoeken. Daar hebben de negen personen die vechten voor het leven nu weinig boodschap aan. Een dergelijk bouwwerk heeft een gebruiksvergunning, en is dus gecontroleerd door de brandweer. Zijn inspecties en controles (correct) uitgevoerd, en als er iets mis was, is er een goed handhavend opgetreden.

In Torhout (België) zijn 84 personen uit een ziekenhuis geëvacueerd. Vermoedelijk door dakwerkzaamheden is brand ontstaan, de rook verspreidde zich via de traphal naar de gangen van 3 afdelingen. Ook hier is de bouwkundige constructie een aandachtspunt, rook mag zich op deze wijze niet verplaatsen. De hulpverlening bij onze zuiderburen verdient een dikke pluim. Via deze link kunt het hele verhaal lezen. Belgen zijn keien in het hulpverleningsvak. Toch blijven wij bij ons standpunt: U kunt beter brand voorkomen, dan bestrijden. Als het dan toch een keer mis gaat, zorg dat u goed bent voorbereid.